Shabby Chic стилът – красотата на несъвършенството /the beauty of imperfection/

shabby chic

Какво всъщност е Shabby Chic?

Възникнал в края на 80-те години на 20-ти век,  това е стил в интериора, който със своя дух носи РОМАНТИКА, НЕЖНОСТ, ЛЕКА МЕЛАНХОЛИЯ, СПОКОЙСТИВИЕ, навява топлината на отминалото детство.

Това, с което най-силно се характеризира стилът са протритите, изтърканите, напуканите детайли в мебелите от масивно дърво, което им придава античност. Всъщност и от там произлиза и наименованието му: Shabby – дрипав, протъркан, изтъркан, Chic- шик, лукс. Колкото и абсурдно да звучи това словосъчетание, толкова и стилът под това име е хармоничен, издържан и не случайно превърнал се в мода през последните две десетилетия.

shabby chic

А историята на Shabby Chic е наистина забележителна! Доказателство за това, как различното, креативното мислене може да покори света!

Всичко започва в края на 80-те години, когато младата британка Рейчъл Ашуел започва да привлича вниманието с нейните ръчно състарени и декорирани стари мебели и аксесоари, купени на различни разпродажби на ненужни вещи. Израснала в креативно и творческо, дори бохемско семейство тя преоткрива своята творческа същност чрез придаване на един нов и необикновен живот на старите и ненужни вещи. /Нейният официален блог – https://www.rachelashwellshabbychiccouture.com/blog/

През 1989 г. отваря първия си магазин в Санта Моника, Калифорния. Днес има пет магазина Rachel Ashwell Shabby Chic Couture™. Тези магазини са моите творчески детски площадки.”

shabby chic

Отворила е хотел в прериите на Тексас – място, където всеки може да се наслади на очарованието на нейния стил.

Благодарение на интернет, изключително бързо става популярна в цял свят. Официалния сайт на Rachel Ashwell –  https://www.rachelashwellshabbychiccouture.com/

shabby chic

            „Красота, комфорт и функция са моята мантра през последните две десетилетия.“ Освен всичко това тя е и изключителен перфекционист – всеки един детайл, цвят, тъкан, боя трябва да са перфектни и в хармония с останалите елементи.

Така Рейчъл Ашуел поставя началото на една нова индустрия – от производството на мебели и аксесоари за дома, до производството на тъкани, специално предназначени за  Shabby Chic интериора.

ИЗУМИТЕЛНО!

shabby chic

Защо е толкова популярен и модерен Shabby Chic?

Старите мебели и аксесоари с антична стойност винаги са били желани, заради уюта и  топлината, които създават. Но те са недостъпни за повечето хора. Shabby Chic стилът позволява само с няколко трика за състаряване и придаване на патина, всеки да може да внесе този романтичен дух в дома си. Но е важно да се придържаме и към нежните пастелни цветове на текстила, стените, боите, тапетите. Цветята са основен елемент на стила, но те трябва да присъстват нежно, а не натрапчиво и доминиращо.

shabby chic

Ако сте завладени от Shabby Chic стила и искате да обзаведете дома си, имайте предвид характерните му признаци:

  1. изкуствено протъркани, „износени“ детайли, имитация на патина, образувала се с времетоshabby chic
  2. меки пастелни цветове: бяло, млечно бяло, нежно бежово, пясъчно, нежно розово, пастелно синьо и зеленоshabby chic colors
  3. флоралните мотиви, миниатюрните рози са част от очарованието на стила; те могат да бъдат заменени с букети цветя поставени в подходящи „състарени“ съдове shabby chic
  4. калъфите на меката мебел, пищните, но нежни завеси и покривки на леглата,    възглавниците в съответните цветове и декори shabby chicshabby chic
  5. пищните кристални полилеи 

shabby chic

За да приложим един стил, било в дома си, било в творчество си,  трябва много внимателно  и последователно да изучим неговите характеристики, и най-вече да усетим духа му, посланието, което носи в себе си.

Както се казва /къде ли го прочетох не знам/: не всяко протъркано е шеби, и не всяка розичка е шеби

И съм убедена, че именно манията по винтидж стила, в частност Shabby Chic като отделен бранд, допринесоха за възраждането и популяризирането на техниката Декупаж в съвременните му вариации. Защото именно чрез него всеки може да постигне ефекта на „красотата на несъвършеното“ (така Рейчъл Ашуел нарича своя стил).

Както във всеки интериор, така и при Shabby Chic стила, аксесоарите са от изключително голямо значение, за да се получи завършеност и за да се предаде индивидуалност на всеки дом.

shabby chic-ideas

shabby chic-ideas

shabby chic-ideas

shabby chic-ideas

shabby chic-ideas

shabby chic-ideas

За да се насладите още повече на тази романтика и хармония съм подбрала за вас интериорни решения за различните кътове от дома:

shabby chic-livigroom shabby chic-livigroom (3) shabby chic-livigroom (4) shabby chic-livigroom 3 shabby chic-livigroom

shabbychic-diningroom shabbychic-diningroom (4) shabbychic-diningroom (5) shabbychic-diningroom shabbychic-diningroom-l[1]

shabby chic-kitchen shabby chic-kitchen (3) shabby chic-kitchen

shabby-chic-interior-design DGPGMRR1

Shabby Chic-bed room Shabby Chic-bed room (3) Shabby Chic-bed room (4) Shabby Chic-bed room (5) Shabby Chic-bed room

Споделете вашето мнение в коментарите под статията – то е изключително важно за мен.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си с бутончета най-отдолу.  🙂

За да получавате първи новите, свежи статии от блога ми – кликнете върху бутона FOLLOW в дясната лента.  🙂

Сътворявайте по едно малко чудо всеки ден и животът ви ще бъде различен!

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Shabby Chic стилът – красотата на несъвършенството /the beauty of imperfection/”

  1. Neviana Michaleva says :

    Много хубаво описано и подбрано…и аз съм вече в тази мания 😉

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: